2017-05-28 001 Řecko 8 - Olympia

Název

2017-05-28 001 Řecko 8 - Olympia

Popis

Areál v Olympii byl odkryt v 80. letech 19. stol. Byl hluboko pod úrovní terénu vlivem zemětřesení a nánosů blízké řeky. Světská část byla určena pro sportovce a návštěvníky olympijských her – plně využívána pouze jednou za 4 roky. Na začátku je prytaneion, které sloužilo jako ubytovna a stravovna pro sportovce. Ti před samotnými hrami trénovali v gymnasiu (disciplíny, které byly náročnější na prostor jako byl běh, hod oštěpem apod.) a palaistře (disciplíny méně náročné na prostor jako např. zápasy). Na místě současného byzantského kostelíku se nacházela dílna věhlasného sochaře Feidia, který pro Olympii vytvořil sochu boha Dia ze zlata a slonoviny, která patřila k 7 divům světa. Na konci okrsku je odkryto Leonidaion, které sloužilo jako luxusní ubytovna pro nejváženější hosty.
Do posvátného okrsku Altis mohli vstoupit pouze svobodně narození Řekové – muži. Nejstarším a zároveň nejlépe dochovaným chrámem je zde svatyně bohyně Héry, jež pochází ze 7. století př. n. l. Na oltáři před chrámem je každé dva roky slunečním paprskem zapalován olympijský oheň, který je pak přepravován do aktuálního místa konání ZOH nebo LOH.
Ústředním chrámem okrsku je však Diův palác, kde v době konání her hořel olympijský oheň a před nímž byli všichni vítězové korunováni věncem z olivových ratolestí.
Jsou zde dvě muzea, Muzeum olympijských her a Muzeum archeologické, které vzniklo již v 19.st.
Nejvíc nás zajímal dvousetmetrový stadion, před nímž stávala stoa – jakási „šatna“, ve které všichni sportovci a jejich trenéři před vstupem na sportoviště odkládali své šaty a vcházeli na něj nazí. Také diváci se museli podrobit „kontrole pohlaví“ – toto opatření mělo zabránit případnému vstupu na hry ženám v přestrojení. Poté všichni vcházeli do dějiště her dlouhým zastřešeným koridorem.
Na stadionu dodnes uvidíte původní startovní čáru, travnaté svahy, které sloužily jako „tribuny“ pro diváky, místo pro porotu a také čestný podstavec, z něhož hry sledovala kněžka bohyně Demeter – jediná žena, která měla na hry přístup. Rozměry olympijského stadionu byly směrodatné pro všechny tehdejší sportovní stadiony. Vedle tohoto sportoviště, které bylo odkryto až za 2. světové války, se nachází hippodrom, není ještě odkryt. (Popis Olympie jsem částečně ukradla z popisu Rady na cestu.cz)

Období

Statistiky

  • 142 fotek
  • 1 video
  • 0 se líbí

Fototechnika

Nikon COOLPIX S7000

Kategorie a štítky

Nastavení

Nahlásit album
V májové AKCI nyní máte fotoknihy s 25% a větší vyvolané fotky, vč. všech plakátů s 27% slevou. Neváhejte slevy využít. A nově nemusíte zadávat žádný kód. Slevu na produkty v akci získáte automaticky. Akce platí do 5. 5. 2024
Získat slevu
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2017-05-28 001 Řecko 8 - Olympia
Komentáře Přidat